Oznam - Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prievidza so sídlom v Bojniciach

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prievidza so sídlom v Bojniciach sleduje vývoj epidemiologickej situácie vo svojej územnej pôsobnosti a zabezpečuje všetky potrebné protiepidemické opatrenia s cieľom zamedziť šíreniu ochorenia COVID-19. V potvrdených prípadoch ochorenia COVID-19 nariaďuje domácu izoláciu, rovnako aj úzkym kontaktom v ich okolí (dlhší osobný kontakt s vysokým rizikom expozície – napríklad rodinní príslušníci, kolegovia a podobne) a nariaďuje im testovanie na ochorenie COVID-19.

RÚVZ Prievidza so sídlom v Bojniciach v súvislosti s epidemiologickou situáciou nariadil uzatvoriť vo svojej územnej pôsobnosti 6 prevádzok predajní zmrzliny. Dementuje informáciu, že zákazníci, ktorí navštívili uvedené prevádzky, majú zostať v domácej izolácii z dôvodu, že je u nich riziko nákazy ochorením COVID-19 vysoké. V prípade zákazníkov ide o krátkodobý kontakt s personálom, ktorý bol vybavený potrebnými ochrannými pracovnými prostriedkami (rúško, jednorazové rukavice) a prevádzkovateľ splnil povinnosti vyplývajúce z legislatívy a nariadených opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR vrátane dôkladnej dezinfekcie pracovných plôch. Možnosť prenosu ochorenia COVID-19 je za splnenia všetkých potrebných povinností nízka.

Aktívne vyhľadávanie kontaktov pri epidemiologickom vyšetrovaní, ktoré boli v úzkom kontakte s pozitívne potvrdenými osobami, naďalej prebieha. Odber klinických vzoriek na ochorenie COVID-19 sa v územnej pôsobnosti RÚVZ so sídlom v Prievidzi realizuje aj u suspektných osôb, repatriantov a ďalších indikovaných osôb – a preto je predpoklad, že počet potvrdených prípadov bude ešte narastať.

Verejnosti pripomíname, že naďalej je potrebné správať sa zodpovedne a dbať na účinné hygienické opatrenia, ako je dôkladné umývanie rúk, sociálny dištanc od cudzích osôb, respiračná hygiena, nosenie rúšok v interiéroch, v preplnených priestoroch, vo verejnej hromadnej doprave, na hromadných podujatiach a podobne.

Prevádzkovatelia obchodov, zariadení verejného stravovania a prevádzok služieb sú povinní zabezpečiť pri vstupe do priestorov predajne či prevádzky dezinfekciu na ruky alebo jednorazové rukavice, rovnako, aby ich zamestnanci nosili rúška a v zmysle platnej legislatívy pri výdaji jedla používali rukavice. Takisto musia zabezpečiť časté vetranie priestorov a pravidelne vykonávať dezinfekciu dotykových plôch, kľučiek, nákupných vozíkov a košíkov, používaných prístrojov, nástrojov a pomôcok. Na dezinfekciu musia použiť prostriedky s virucídnym účinkom.

Potravinárske predajne, prevádzky zariadení verejného stravovania, vrátane stánkov s rýchlym občerstvením a iným ambulantným predajom potravín, pokrmov a nápojov musia zabezpečiť pravidelné a účinné čistenie a dezinfekciu,

ktorá sa musí vykonávať dôkladne v rámci denného sanitačného režimu prevádzky a v rámci prijatých a zavedených zásad správnej hygienickej praxe podľa nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 852/2004 o hygiene potravín.

Je potrebné dohliadať na to, aby zákazníci prevádzok nosili v ich priestoroch rúška. Odporúča sa neprekročiť koncentráciu jeden zákazník na 10 metrov štvorcových z plochy určenej pre zákazníkov, dodržiavať odstup medzi jednotlivými zákazníkmi minimálne dva metre, v prípade prevádzok verejného stravovania dodržať odstup stolov od seba najmenej dva metre.

Toto všetko sú veľmi účinné kroky, ktoré ak sú dodržiavané, dokážu veľmi významne eliminovať riziko šírenia ochorenia COVID-19.

Ak niekto v ostatných 14 dňoch navštívil krajinu, ktorá sa nenachádza na zozname bezpečných krajín, je povinný v zmysle platného opatrenia ÚVZ SR prísť na územie Slovenskej republiky s negatívnym RT-PCR testom na ochorenie COVID-19 a prihlásiť sa na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva v SR. Ten mu pomôže zorientovať sa v situácii, oboznámi ho s pravidlami domácej izolácie a zmanažuje testovanie na ochorenie COVID-19, ktoré je potrebné podstúpiť najskôr na piaty deň po príchode do SR.

Ak sa u osôb po návrate zo zahraničia, bez ohľadu na to, z ktorej krajiny prišli, prejavia príznaky respiračného  ochorenia, je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a oboznámiť ho s cestovateľskou anamnézou. Lekár následne určí ďalší postup diagnostiky a liečby. To isté platí aj pre osoby, u ktorých sa objavia príznaky respiračného ochorenia a vedia, že boli v kontakte s osobou, ktorá prišla zo zahraničia.

 Je veľmi dôležité a vyzývame ľudí, aby boli v čase stále prebiehajúcej pandémie ochorenia COVID-19 zodpovední voči sebe a okoliu a brali situáciu vážne.

 

Všetky platné opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky možno nájsť tu:

http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=4132:uvz-sr-vetky-platne-opatrenia-v-suvislosti-s-ochorenim-covid-19&catid=250:koronavirus-2019-ncov&Itemid=153



02.07.2020
COVID 19
Všetky potrebné informácie na jednom mieste ...
MESTSKÉ ZASTUPITEĽSTVO
Posledné rokovanie MsZ: 10.04.2024
MESTSKÁ RADA
Posledné rokovanie MR: 12.08.2022
KOMISIE MsZ
Posledné rokovanie: Komisia výstavby, územného rozvoja, dopravy, životného prostredia a verejného poriadku 17.04.2024
VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIA
Kompletný prehľad
ZOZNAM DLŽNÍKOV MESTA
VZORY ZMLÚV A ŽIADOSTÍ
FAKTÚRY A OBJEDNÁVKY
ZMLUVY
SPRÁVNE KONANIA
MAPOVÝ PORTÁL
SLOVENSKO.SK
Ústredný portál verejnej správy
FOTOGALÉRIA
OCHRANA OSOBNÝCH ÚDAJOV
VOĽBY
EURÓPSKA ÚNIA